Foodsharing – et bærekraftig matsystem

Læringsmål
- Se sammenhengen mellom det lokale og det globale
- Drøfte sammenhengen mellom mat, matproduksjon og -svinn og klimaendringene
- Gjøre rede for hvordan mat kan knyttes opp mot de tre bærekraftsdimensjonene
For å kunne nå FNs bærekraftsmål 2 om å utrydde sult, må vi endre måten vi tenker om mat på. Samtidig som mennesker sulter, bugner det over av matvarer i norske matbutikker – matvarer som ofte kastes, enten av butikken eller av oss forbrukere. Rundt en tredjedel av verdens klimagassutslipp kommer fra matproduksjon. Matproduksjon er også en hovedårsak til avskoging og tap av naturmangfold. Samtidig gjør klimaendringene det vanskeligere å dyrke mat i store deler av verden. Men hva kan vi gjøre?
Spires lokallag i Ås startet et lokalt initiativ, kalt Foodsharing Ås, for å redusere matsvinn og øke bevissthet rundt mat. Målet med foodsharing er også å skape et inkluderende felleskap rundt mat i lokalmiljøet. De laget derfor en kort dokumentarfilm for å inspirere andre til endring.
Undervisningsopplegget gir elevene mulighet til å bli kjent med matsystemet, hvor og hvordan matsvinn oppstår. Etter å ha sett dokumentarfilmen skal elevene drøfte og reflektere rundt ressursbruk, både lokalt og globalt. I tillegg får elevene mulighet til å undersøke hvordan mat, matsvinn og ressursbruk henger sammen med bærekraftig utvikling.
Dette opplegget utfordrer elevene til å tenke og handle annerledes, både lokalt og globalt.
Last ned ressursfiler og lærerveiledning
"*" obligatorisk felt
Del dine erfaringer